Blekinge Tekniska Högskola och Kustbevakningen har ingått ett nytt samarbetsavtal med fokus på utbildning, forskning och innovation. Marine Technology Center of Sweden (MTC) ser detta som en milstolpe i utvecklingen av Karlskrona och Blekinge som Sveriges marina huvudstad.
Det är i Karlskrona som framtidens marina teknik utvecklas – och nu stärks det regionala samarbetet ytterligare. Genom ett nytecknat avtal mellan Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och Kustbevakningen formaliseras en gemensam satsning på utbildning, forskning, innovation och kompetensutveckling.
– Detta samarbete mellan BTH och Kustbevakningen är både efterlängtat och strategiskt viktigt. Som havsnation med ett särskilt säkerhetsansvar i Östersjön behöver vi kontinuerligt stärka vår gemensamma förmåga, säger David Appelberg, innovationsledare på Marine Technology Center of Sweden.

Avtalet skapar nya möjligheter för gemensamma forskningsprojekt, kompetenslyft inom maritim säkerhet och teknikutveckling inom områden som miljöövervakning, undervattensteknik och AI. För Kustbevakningen innebär det en konkret väg att möta framtidens utmaningar till sjöss.
– Det här avtalet stärker Kustbevakningens position som “Navet på havet” och ger oss nya möjligheter att utveckla vår verksamhet inom övervakning, miljöskydd och maritim säkerhet, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör på Kustbevakningen.
BTH har redan idag fristående kurser som riktar sig till yrkesverksamma, och samarbetet öppnar nu upp för framtida uppdragsutbildningar samt gemensamma forskningssatsningar. Enligt BTH:s rektor är det just denna koppling mellan teori och praktik som gör samarbetet så värdefullt.
– I en tid av snabba förändringar är samarbeten där forskning och praktik möts avgörande. Genom att samverka med Kustbevakningen kan BTH bidra med banbrytande kunskap, teknik och innovation för att stärka Sveriges förmåga till sjöss, säger Henric Johnson, rektor vid BTH.
För MTC är detta ytterligare ett viktigt steg mot att positionera Karlskrona och Blekinge som navet för Sveriges marina framtid.
– Att BTH formaliserar ett samarbete med Kustbevakningen stärker både regionens och nationens möjligheter att möta de växande utmaningarna i vårt närområde – med innovativ teknik, forskning och operativ verklighet som gemensam grund, fortsätter David Appelberg.
På Marine Technology Center of Sweden välkomnar vi detta som ett tydligt exempel på den kraftsamling som nu sker i Karlskrona – där akademi, myndigheter och industri samverkar för att bygga framtidens marina förmåga.